På söndag får vi finbesök av Västra Låtverkstan – folkmusicerande ungdomar som lovar en konsert som både blir pännande, stämningsfull och svängig. Kom och lyssna!
På söndag får vi finbesök av Västra Låtverkstan – folkmusicerande ungdomar som lovar en konsert som både blir pännande, stämningsfull och svängig. Kom och lyssna!
Ett MUNSPEL, en KONTRABAS, en MAGISK CITTRA
vi är få – blott två – i vårt lustiga gäng
Svårt lär det bli att stilla i bänken sitta
när polska och hambo bjuder opp till dans och sväng
Tangurka är en blandning av tango och mazurka, men för oss mest av allt ett inspirerande och fantasieggande ord – hur spännande är det inte att blanda och hitta på nytt? Vi hämtar fritt från framförallt svensk traditionsmusik, men spetsar gärna med en skvätt av vår egen musikaliska gammeldansk. Något vi gärna bjuder på!
Kontrabas och munspel är våra instrument och på dessa framför vi – i fantasifulla och fartfyllda arrangemang – allt från dunkla och skogstokiga hälsinge- och orsapolskor till klämmiga hambos och engelskor från våra egna västgötska och bohuslänska hemsocknar. På vägen hinner vi besöka både den amerikanska och spanska södern – och kanske till och med även en tur ut i rymden…
Följ med på vår resa – från feel good-barock på linfälten till feel bad-rock på bomullsfälten, allt framfört på stort och litet instrument med ivrig uppfinnarlusta!
Den goda clementinkakan är baserad på hel kokt frukt. Använder ekologisk frukt då skalet kokas med. Kakan återfinns i massor av kulturer och vi har bjudit på den förr. Här kommer Nigella Lawsons version. http://www.nigella.com/recipes/view/clementine-cake-2559
Vi välkomnar Västra Låtverkstan som kommer bjuda på en lunchkonsert den 27e april kl 13.
Konserten är gratis, så passa på att gör en söndagsutflykt med familjen eller vännerna. God mat och fika finns i caféet såklart. Caféet öppnar kl 11.
”Kom och lyssna på regionens unga stjärnor inom folkmusiken i en konsert fylld med låtar och visor doftande hav, skog, sik och spårvagn. Under ledning av några av Sveriges främsta folkmusiker bjuder de en spännande, stämningsfull och svängig konsert som inte lämnar någon oberörd!
Folkmusik har fantastiska kvaliteter men genren är ganska okänd och dras ibland med gamla fördomar. Tack vare ledare som är duktiga, kunniga och inspirerande folkmusiker och pedagoger kan Västra låtverkstan istället presentera ett sätt att spela och sjunga låtar och visor som drar ungdomar. Västra låtverkstans mål är att skapa ett inspirerande sammanhang där man får lära sig mer om folkmusik, får nya kamrater runt om i regionen som gör att man lättare tar del av det övriga kulturutbudet i regionen, får chans att uttrycka sig musikaliskt och finnas i en utvecklande miljö som stärker identitet och självkänsla. Vi vill att turnén skall ses av en bred publik, att ungdomarna får scenvana och tränas i att ta plats med sitt musicerande.
Västra låtverkstan är en folkmusikkurs för ungdomar mellan 14-20 år. Läsåret 2013-2014 har de träffats under fyra helger på Vara folkhögskola för att lära sig låtar och visor från framförallt regionen. Tillsammans med ledarna Jenny Gustafsson, Anders Ådin och gästledare Emma Johansson och Jon Sirén har de arrangerat musiken och tränat samspel och sväng.”
Dessa herrar välkomnas i vår till Upperud 9:9. Här ett smakprov från spelning i Fengersfors under Glupsk på Dalsland ifjol. Missa för guds skull inte!
Upperud 9:9 håller öppet under årets konstvandring på kristi himmelfärdshelgen. Välkomna att fika eller äta lunch hos oss kl 11-18. Konstvandringens hemsida: www.konstvandring.nu
Vi kommer även att husera Bodil Söderlunds ateljé en trappa upp. Bodil medverkar i konstvandringen för tredje året och kommer att visa installationer och produkter i keramik. Bodils hemsida: www.bodilsoderlund.com
På fredagskvällen bjuds Mat & Musik med Erica Larsson Trio. Se klipp från bandets förra spelning hos oss.
Varmt välkomna till årets första MAT & MUSIK den 6 april med WEST OF EDEN. Vi anpassar konceptet en aning och bjuder istället för middag på en hejdundrande söndagsbuffé med kakor såväl mjuka som hårda till kaffet/teet. Dörrarna öppnas kl 16 och musiken börjar kl 17.
Boka din stol via mail eller telefon info@upperud.se eller 070 749 8779
Hoppas vi ses!
Kritikerrosade Göteborgsbandet West of Eden har kallats för ”The Best of Contemporary Folk” av Irish Music Magazine. Ett fantastiskt band där en konsert spänner från akustisk historieberättande intimitet till folkrock och svängiga reels och jigs, hela tiden med West of Edens kärlek till den keltiska musiken i fokus. Bandets nya album ”Songs From Twisting River” släpps i April och skivan bjuder bl.a. på gästspel av musiker som till vardags spelar med Mark Knopfler och Alison Krauss.
4 februari kommer ett classic car rally med 100 bilar att stanna på fika i Upperud 9:9!
Det är en Nederländsk tävling som är på väg från Köpenhamn via Sverige och Dalsland till slutdestination Oslo.
Caféet kommer att vara stängt för allmänheten men vi vill uppmana er som gillar bilar att hålla utkik. Vid konstmuseets parkering kommer Veteran Classic Dalsland att servera korv till åskådare, här passerar bilarna påväg till Upperud. Rallyt kör öven genom samhället i Dals Rostock.
Det är flest startande från Nederländerna men även ekipage från Norge, Sverige, Tyskland, Belgien, Storbritannien och Irland.
Från www.thewintertrial.nl:
Copenhagen has been selected as the start venue for what is going to be the rally with more snow than we have seen in the past 13 years altogether. As we go north we are also entering a part of Europe where it is allowed to use studded tyres. The dates are February 3 – 8. Six days of hard motering on the same tracks used by World Champion Sebastian Loeb and friends.
Recept från kvällens meny följer här! Det mesta hittar man i Nigella Lawsons kokbok Nigella Christmas. Glöm den dåliga press hon fått på sistone och njut av hennes recept och matfilosofi istället. Och hennes website!
VÄLKOMSTDRINK
Varm äppleglögg på råsaft från Rostads Musteri i Dalsland.
Lägg i kastrull och låt sjuda i 10 min. Sila av och servera, eller häll på flaska för senare bruk.
VARMRÄTT
Porchetta
Italienskt sätt att tillaga fläsk, ugnsbakat i rulle. Fyll med de örter du tycker om. Denna version är extra julig med kryddor och tranbär.
Benfri karré från lokal gris ca 2,5kg, be slaktaren att öppna upp köttet.
Lägg köttet i en platspåse med marinad över natten.
Låt marinaden rinna av, banka sedan köttet till en fyrkant. Man kan gärna täcka med plastfolie för att slippa skvätt.
Bred på den kalla fyllningen, går bra att förbereda dagen innan.
Rulla ihop köttet från den långa sidan.
Täck med bacon eller stekfläsk, ca 450g.
Knyt med snöre. Om du har tid kan du med fördel låta köttet ligga i upp till 6 timmar innan tillagning.
Baka i ugnen ca 2 -2,5 timmar tills köttet mäter 75°C. Täck med folie om det bränns eller om du har varmluftsugn.
Låt svalna något, och skiva lagom tjockt.
Marinaden
Fyllning
Mixa löken och vitlöken med bacon och kryddor och sist persiljan.
Värm oljan i en stekpanna och stek försiktigt ”gröten” i 10 minuter, lägg i tranbären och stek 5 minuter till.
Rödkål
Jag gjorde på två stora huvuden, totalt 4,5kg färdig rödkål. Per Morbergs recept är bra, om än väl sött om man frågar vissa i köket!
Potatis
Skär dem ganska smått, med skalet på, helst ekopotatis av fast typ.Till 50 personer gjorde vi 10kg.Till 1,5-2kg potatis: 125ml olivolja, 2,5 tesked torkad timjan, oskalade klyftor från en hel vitlök, flingsalt och färsk persilja att strö över för servering. Se till att oljan täcker all potatis. Baka ca 1,5 tim 220°C.
Grönkålschips
Så gott och nyttigt och vackert. Håll koll på ugnen, plötsligt händer det! Recept från Allt om mat, men det behövs egentligen inte recept. Kål+olja+lite salt+massera ordentligt+in i ugnen+flytta runt dem lite på plåten+gräddas tills krispiga!
Chiligelé
150g färsk röd chili, urkärnad150g röd paprika 1kg syltsocker600ml öppelcidervinäger
Mixa chili och paprika till en rödfläckig pasta/smet.Smält sockret i vinägern utan att röra.Tillsätt paprika- och chilismeten, låt det koka häftigt i 10 minuter.Låt svalna och håll efter ca 45 minuter upp smeten i steriliserade burkar med lock, eller skålar om det ska serveras direkt.
DESSERT
Clementin & Mandelkaka
Klassisk kaka som återkommer i många kulturer. Håller sig länge, naturligt glutenfri, underbart god. Efterlyser kort på kakan från kvällen!
Nigellas recept finner ni här.